Gebarentaal moet de bouw gaan helpen, maar is dat de oplossing?

In de bouw werken mensen die wel tegen een stootje kunnen. Tenminste, dat moet wel, want het is ander werk dan de hele dag de kantoorklerk uithangen. Mensen in de bouw werken met zware, harde of soms scherpe materialen en ook meer dan eens op grote hoogtes. De situaties zijn soms levensgevaarlijk en dan is het wachten op ongelukken. Daar hebben brancheorganisatie Bouwend Nederland en Vakbond FNV wat op bedacht: Bouwspraak.

Probleemanalyse door ‘Bouwspraak’

Ook wel ‘gebarentaal op de bouwplaats’. Dat is nodig omdat niet altijd iedereen dezelfde taal spreekt en omdat er vaak veel lawaai heerst tijdens het bouwen. Roepen heeft dan niet zo veel zin, vandaar dat is bedacht dat alle werknemers een vijfentwintigtal gebaren moeten leren. Daar hoort dan ook een officieel certificaat bij dat verplicht is voor zo’n 400.000 bouwvakkers. En daarnaast moeten alle buitenlandse krachten een aantal Nederlandse woorden kennen zoals ‘pas op’ of ‘ga opzij’.

Miscommunicatie is een probleem

Het ondernemen van pogingen om het hoge aantal doden in de bouw naar beneden te brengen is niet nieuw. Al jaren wordt er van alles en nog wat verzonnen, met bouwspraak als nieuwste plan. Ook Nieuwsuur zat er bovenop en sprak met Hans Crombeen, die namens de FNV is betrokken bij bouwspraak. Hij zegt: “Het is een utopie om te denken dat hierdoor geen bedrijfsongevallen door miscommunicatie meer plaatsvinden, maar het is onze plicht om te werken aan een oplossing.”

Tijdsdruk is minstens zo’n groot probleem

Ook sprak het nieuwsplatform met arbeidsinspecteur Michel Schenk. Volgens hem zijn de grote tijdsdruk en de nonchalante omgang met veiligheid minstens zulke grote problemen in de bouw als slechte communicatie. “Dingen moeten vaak even snel afgemaakt worden” zegt hij. “Daarbij worden beslissingen door de werknemers last-minute genomen. Die gelegenheid is er blijkbaar en dat ligt met name aan de coördinerende partijen zoals de opdrachtgever.”

Het nieuwe werken biedt uitkomst

De bouw floreert, maar dat zorgt ook voor toenemende werkdruk. Er is meer geld voor nieuwe projecten, maar de concurrentie is groot. Het is dan zaak dat de coördinerende partijen waar Schenk het over heeft, slim communiceren, strak plannen en te allen tijde het overzicht bewaren. Met andere woorden: het bouwen moet makkelijker, zodat de druk afneemt en er minder ongelukken gebeuren. Zo helpt Snagstream bijvoorbeeld Arjan Huinink van Rots Bouw met zijn opleveringskeuring (zie video). https://youtu.be/-CHp9v8-en0

Je bent er nog? Dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar de oplossingen die het bouwen makkelijker maken. Je hebt ons zo gebeld of gemaild. Gewoon voor wat aanvullende informatie of misschien wel een gratis trial. Dan kun je eens rustig, zonder verplichtingen, ervaren hoe het bouwen makkelijker kan.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream