Planbureau voor de leefomgeving: bouw 1 miljoen woningen in gevaar

De bouw is een van de meest florerende markten van het moment en dat brengt zowel goede als slechte dingen met zich mee. Zo wordt er volop gebouwd, maar is de druk ook verschrikkelijk groot. En dat gaat niet minder worden, zo vertelde Rienk Kuiper, onderzoeker van het Planbureau voor de Leefomgeving, vanochtend bij BNR nieuwsradio.

Kabinet hakt onvoldoende knopen door

Zo stelt het planbureau dat de omgevingsvisie van het kabinet, waarin staat dat het vóór 2030 een miljoen nieuwe woningen wil bouwen, onhaalbaar is. De infrastructuurinvestering tot 2030 staat namelijk al langer vast en die sluit helemaal niet aan op de bouwplannen die het kabinet heeft. “Als je woningen bouwt dan moet je daar wel een weg naartoe leggen. Als daar geen geld meer voor is, wordt het lastig om zoveel woningen te realiseren,” aldus Kuiper.

En het was al zo druk

De bouw kampte al met de nodige problemen. Er is namelijk veel personeelstekort en de druk om alles snel af te krijgen is hoog. Daar wordt van alles en nog wat op bedacht, maar dat de bouwer hard moet werken staat buiten kijf. En de gevolgen van de gebrekkige planning? Die moeten worden opgelost door decentrale overheden en de bouwers, terwijl zij die kosten naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen dragen. Volgens het PBL is het daarom zaak dat het Rijk bijspringt.

Oplossingen liggen in het nieuwe werken

Toch zijn er ook andere oplossingen om de druk te verlagen. Een goede communicatie op de bouwplaats, lage faalkosten door het strak in kaart brengen van problemen en het maken van goede planningen zijn daar goede voorbeelden van. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij met onze oplossingen.

Ben je benieuwd wie wij zijn? Check de video hieronder. En wil je één van onze oplossingen gratis proberen? Of wil je gewoon wat meer weten. Bel of mail ons gewoon en dan hebben we het erover.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream