Woningcorporaties luiden noodklok: slim besparen is enige oplossing

Het was een nogal onstuimige week in de bouwwereld. Zo bleek onder andere dat de Botlekbrug voor miljoenen moet worden aangepast en dat steeds meer sociale nieuwbouwprojecten financieel onhaalbaar zijn. Stijgende bouwkosten blijken een grote belemmering, zo meldt belangenvereniging Aedes in recent onderzoek.

Nieuwbouw staat onder druk

Het onderzoek van Aedes, dat zich focust op knelpunten die woningcorporaties tegenkomen bij het realiseren van nieuwe sociale huurwoningen, noemt ook dat sommige grondstoffen en voldoende arbeidskrachten niet altijd beschikbaar zijn. En dat zorgt ervoor dat de nieuwbouw onder druk staat. Logisch dus dat woningcorporaties op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Zo wilde de Utrechtse corporatie Portaal 130 woningen laten bouwen, maar koos er uiteindelijk voor om de geplande drie- en vierkamerwoningen te vervangen door tweekamerwoningen, aldus de NOS. En dat is natuurlijk verre van ideaal.

Slim besparen

Gelukkig wordt er ook een andere oplossing genoemd: slim besparen. Daarmee wordt vooral gedoeld op het terugbrengen van de faalkosten en het besparen van tijd. Op die manier kunnen aanvankelijke plannen zoals gepland worden gerealiseerd, wat uiteindelijk meer zal opleveren dan het opnieuw uitdenken van bouwprojecten. Door het implementeren van digitale communicatie en probleemanalyse, wordt dit ‘slim besparen’ een stuk makkelijker.

En met onze oplossingen willen we juist dat bereiken: minder faalkosten, meer tijd. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel of mail ons even en voor je het weet zitten we samen een kop koffie te drinken.

BimstreamDocstreamLeanstreamSnagstream